ترموکوپل دما
برای تشخیص میزان دما باید از ترموکوپل دما استفاده کرد. این وسیله از دو فلز غیر همنام که از یک طرف به هم جوش خورده اند ساخته می شود. با بالا رفتن دما در قسمت کوپل شده تنش مولوکولی در این قسمت بالا میرود و باعث بالاتر رفتن ولتاژ خروجی از دوسر انتهایی میشود. اگر از ترموستات استفاده شود این ولتاژ خروجی تبدیل به اعداد نمایش دهنده دما می شود و کاربر میتواند دما را مشاهده و در صورت نیاز کنترل نماید.
انواع ترموکوپل دما
ترموکوپل ها دارای تنوع در نوع آلیاژ فلزهای به هم کوپل شده می باشند، که رایج ترین تیپ آن مدل K می باشد که از نیکل کرم و نیکل آلومینا ساخته می شود. علت پرمصرف بودن ترموکوپل تیپ K به دو دلیل می باشد.
- پائین بودن قیمت آن است.
- تحمل دمای بالا تا 1300 درجه سلسیوس می باشد.
دیگر تیپ های ترموکوپل دما عبارتند از تیپ R،S،B،G،C،E،N و J. که مدل J نیز در رتبه دوم پر مصرف ترین حسگر دمایی قرار می گیرد.
غلاف ترموکوپل
برای محافظت کردن از مغزی ترموکوپل دما از غلاف بر روی آن استفاده می کنند. این محافظ بیشتر از جنس استیل ساخته می شود و در بعضی موارد سرامیکی می باشد. غلاف ها دارای تنوع در اندازه و متریال تولید شده از آن می باشند. جنس این ابزار میتواند از:
- استیل
- برنج
- سرامیک
- تیتانیوم
- تفلون باشد.
علت تنوع در آلیاژ غلاف ها به دلیل مقاوم بودن در شرایط محیطی که قرار است ترموکوپل در آن قرار بگیرد و دمایی که تحمل کند.
جدول ترموکوپل دما
طبق استاندارد هر کشور صنعتی برای هر نوع ترموکوپلی رنگ بندی مشخصی انتخاب کرده اند. مثلا در آمریکا روکش تیپ K زرد رنگ می باشد. و برای مغزی داخلی کابل ترموکوپل تیپ K قطب مثبت را با روکش زرد رنگ و قطب منفی را با روکش قرمز رنگ می پوشانند. در این جدولی که در زیر قرار دادیم رنگ بندی و دمای کاری آنها طبق استاندارد همه کشورهای صنعتی مشخص شده است.
خرید ترموکوپل دما
گروه صنعتی پادکوپل تولید کننده انواع سنسور دما، ترموکوپل و المنت می باشد. برای مشاوره و خرید با تماس حاصل نمائید. در هنگام سفارش کالا حتما به مواردی از قبیل دمای کاری، متریال غلاف و فاصله حسگر تا کنترلر دقت نمائید.
خرید ترموکوپلجهت دریافت اطلاعات بیشتر و خواندن مطالب در این زمینه روی مقاله کلیک کنید.
کابل رابط
برای ارتباط بین ترموکوپل و ترموستات باید از کابل رابط استفاده کرد.معمولا این کابلها دارای روکش شیلد می باشند. علت استفاده از شیلد در این کابل های ارتباطی جلوگیری از خطای دمایی در اثر نویز مغناطیسی می باشد. جنس روکش سیم های داخلی این کابل ها معمولا از جنس سیلیکون و یا تفلون می باشد و علت استفاده از این روکش، مقاومت دمایی بالای آن می باشد.
کانکتور ترموکوپل
برای اتصال صحیح و بدون خطا ترموکوپل دما با نمایشگر پرتابل می بایست از کانکتور (سوکت) استفاده کرد. کانکتور ها شبیه به دوشاخه های برق می باشند. جنس روکش این سوکت ها از باکالیت می باشد و متریال پین های مثبت و منفی آن متفاوت است. رنگ بندی سوکت ها همانند رنگ روکش کابلهای ترموکوپل استاندارد خاص خود را دارد.
فلکسیبل
به هر چیزی که قابلیت خم شدن و برگشتن به حالت قبلی را داشته باشد فلکسیبل گفته می شود. ترموکوپل دما نیز مدل فلکسیبل دارد. در محیط هایی که دمای آن بالای ۴۰۰درجه سانتیگراد است و نمیتوان از کابل رابط استفاده کرد. می بایست از نوع فلکسیبل استفاده شود. به دلیل وکیوم بودن مغزی در داخل فلکسیبل ها از خورده شدن و اکسید شدن آن جلوگیری میکند. برای استفاده در محیط های دارای گاز مخرب مناسب می باشد.
دمای کاری ترموکوپل
هر تیپ ترموکوپلی دارای توان تحمل دمایی خاصی می باشد. مثلا تیپ K میتواند تا ۱۳۰۰ درجه سانتیگراد را تحمل کند. البته لازم به ذکر است این دما برای قطور ترین مدل تیپ K می باشد و ترموکوپلهای دارای قطر کم تحمل دمای کمتری را دارند. اگر نیاز به کنترل دمایی نزدیک به ۱۷۰۰ درجه سلسیوس دارید می بایست سراغ تیپ R و S بروید که از متریال پلاتین رادیوم می باشند.
قیمت ترموکوپل
اولین مسئله ای که در قیمت گذاری ترموکوپل دما تاثیر گذار است دمای کاری آن می باشد. مثلا هر چه تحمل دما بالاتر باشد قیمت هم بیشتر می شود. دومین مورد دقت کار و سرعت سنس دما می باشد. و اگر هر چقدر میزان دقت و سرعت پاسخ دهی بالاتر باشد به مراتب قیمت حسگر دما هم بالاتر میرود. و آخرین مورد را هم میتوان به طول ترموکوپل و متراژ کابل رابط آن اشاره کرد. در این زمینه هم با بالا رفتن طول به مبلغ سنسور دما اضافه می شود.
ترموکوپل پرتابل
برای تست و اندازگیری دما بصورت دستی از ترموکوپل پرتابل استفاده می شود. بیشترین تیپی که در این مدل استفاده می شود مدل K می باشد و علت آن رنج وسیع دمای کاری اش می باشد. دارای دو شاخه جهت اتصال به ترمومتر دستی می باشد.این ابزار جهت اتصال دائم کار مناسب نمی باشد.